JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dimecres, 30 de juliol del 2014

ISIL. Sant Joan 2014 . JOCS

Arriba Sant Joan i al poble d'Isil (Valls d'Àneu - Pallars Sobirà), és festa major. Entre les activitats lúdiques es realitzen una sèrie de jocs pels nens i nenes i altres jocs tradicionals que practiquen els adults.
En pensar els jocs pels nens i nenes, s'ha pretès que tinguin alguna relació amb el territori i l'entorn. Aquest és el reportatge dels jocs de Sant Joan 2014.


TRIEM LA COLLA



Un mocador servirà per distingir els diferents grups de joc.



EL VESTIT DEL FALLAIRE


Per sant Joan, a Isil i altres pobles del Pirineu es baixen falles. Per baixar-les cal anar ben vestit i preparat !.






CORREBITLLES
Amb les bitlles de 9, que juguen a les Vall d'Àneu, hem fet un joc diferent, substituïnt el "curro" (bola), per un bitllot d'avellaner.





AIGUA, AIGUA !
La Noguera Pallaresa és el riu que passa per Isil. L'aigua ens serveix també per fer un joc de transvasament amb "pots de ganxo".






CONTRABANDISTES
Els ports d'Aulà i Salau, fronterers, segur que explicarien milers d'històries de les persones que els han travessat. Corre, corre ...!!!





LA CURSA DE L'ÓS
La fauna que viu a les Valls d'Àneu és ben diversa. Darrerament, a l'Isard, el Porc senglar i la Mula de l'Alberto, s'hi ha afegit l'Ós. Els hem fet córrer a la plaça.





ENFILAR-SE A LA FALLA
Plantem una cucanya coronada per una falla. Au, amunt !., a tocar l'esquellot!.






LLANÇAMENT DE FALLA
Com el poble Escocès i  com l'Astèrix i l'Obèlix, al llogaret d'Isil, també es fa llançament de troncs. En aquest cas, d'una falla de Sant Joan.






LA XOCOLATA
Després d'una estona de jocs, una xocolata desfeta, preparada pel "xef" Ricard, es fa irresistible !.





BITLLES I BOTIFARRA
Els jocs tradicionals continuen omplint les places del poble. Les Bitlles de nou del Pallars i el joc de cartes de la botifarra.



I després de jugar, cal anar a preparar-se per baixar falles. Però aquesta "és una altra història i mereix ser explicada en una altra ocasió".