JOCS TRADICIONALS, DANSES, CONTES I CANÇONS. Instruments tradicionals i joguines sonores de picar, rascar i bufar. - Des de 1981 -

dijous, 3 de desembre del 2015

LES FALLES DEL PIRINEU, PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT.

La baixada de falles del Pirineu, el tradicional descens amb torxes enceses des de la muntanya coincidint amb el solstici d’estiu, ja és Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El comitè intergovernamental de la UNESCO reunit a Namíbia (Àfrica) ha atorgat aquesta distinció aquesta tarda a la candidatura 'Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus'. La candidatura aplegava un total de 63 municipis de Catalunya, l'Aragó, Andorra i el sud de França.
El comitè avaluador de la UNESCO va emetre el seu veredicte afirmatiu a la candidatura i en va destacar la seva transversalitat. La iniciativa va sorgir de les entitats organitzadores de les falles en els diferents pobles dels Pirineus i la candidatura final comptava amb el suport oficial de tres estats ( Andorra, França i Espanya). La declaració com a Patrimoni Immaterial estava prevista per a dimecres al matí, i és per això que els diferents pobles celebraran oficialment demà aquesta fita. Les mostres d’alegria ja s’han pogut palpar igualment en diferents pobles que celebren aquesta tradició cada estiu. En tots els municipis es farà demà un repic de campanes i en alguns indrets com Alins s’encendran una desena de falles per festejar l'anunci de la UNESCO. El dijous es reuniran a Andorra la Vellaels representants de tots els municipis de la candidatura en la VII Trobada de Fallaires del Pirineu.
La declaració de patrimoni immaterial de la UNESCO posa èmfasi tant a la importància cultural de la tradició com al domini dels coneixements i tècniques necessàries per transmetre la tradició a les següents generacions. De fet, les falles pirinenques tenen una tradició que prové de fa segles. La declaració com a patrimoni immaterial de la humanitat es va crear per salvaguardar i mantenir la diversitat cultural davant dels efectes de la globalització. La declaració també pot ajudar a augmentar reconeixement de la baixa de falles del Pirineu. De fet, la distinció d'avui coincideix amb la commemoració dels 15 anys de la declaració com a Patrimoni Mundial de la Humanitat de les esglésies romàniques de la Vall de Boí, un fet que va comportar un impacte important en el turisme, un dels principals motors econòmics de la zona.
Aquest reconeixement de les falles del Pirineu s’afegeix a la llista de tradicions culturals catalanes distingides com a Patrimoni Immaterial per la UNESCO com la Patum de Berga iel fet casteller -recentment s'ha commemorat el cinquè aniversari d'aquest reconeixement-. A les Illes Balears va ser declarada fa uns anys com a Patrimoni Immaterial la Sibil·la, un cant nadalenc medieval. (Diari ARA 1-12-2015)
A casa som fallaires d'Isil.


FOC, MÚSICA I JOC.


Enhorabona, fallaires del Pirineu !!!!.